Anamur Yöresi Giysileri

KADIN GİYSİLERİ
Anamur Kız Halk Giysileri
Anamur Kız Halk Giysileri1- FES: Başa giyilir. Ön tarafı çeşitli boncuk ve çiçeklerle süslüdür. Kadifeden veya renkli keçeden yapılır.
2- ALINLIK: Fesin alt kısmına dikilir veya bağlanır. Süslü ve altınlıdır. Kadının zengin veya dar gelirli olduğu bu altınların miktarına göre ve buradaki altınların sayısına göre evli veya bekar olduğu anlaşılır.
3- PULLU TÜLBENT: Fesin üzerine atılır. Genellikle beyazdır. Tülbentin kenarları parlak pullarla işlemelidir.
4- ÇEKİ(ALA YAZMA): Alına pullu tülbentin üzerine düz bağlanır. Alın çeksisi de denir.
5- GÖYNEK(GÖMLEK): İplikten çulfallık denilen küçük dokuma tezgahlarında dokunur. Yakasızdır. Boyum kısmı göğüse kadar açık olur. Yine düğmeleri ağaçtan yapılır.
6- ÜÇ ETEK: Göyneğin üzerine giyilir. Eskiden renkli dokumadan yapılmakta idi. Şimdi ise kutnu kumaşından yapılmaktadır. Uzun kollu ve yakasızdır.
7- SALTA(CEPKEN): Üç eteğin üzerine giyilir. Kollu veya kolsuz olabilir. Cepkeni giyen kişi kendi zevkine göre üzerine sim sırmadan işleme yapar.
8- DARABULUS KUŞAK: İpekten dokunur. Çok renklidir. Uçları püsküllüdür. Bir enden olabileceği gibi iki veya üç enden de yapılabilir. Üç eteğin üstüne bele sarılır.
9- ÇORAP: Kuzu yününden ağaç şişlerle örülür. Genellikle beyaz renktedir. Uçları püsküllüdür.
10- DON(ŞALVAR): Bacağa üç etek içine giyilir. Dokumadan yapılır. Şalvar uçları işlemelidir. Giyimde uçlar şalvarın içine koyulur.
11- İÇLİK: Şalvarın üstüne giyilir. Kadının üç eteği kaldırması(Uçlarını toplaması) halinde içindeki donun gözükmesini engelleyen bir parçadır. Yine üç eteğin açık gelen yerlerine düşen ve ön uçları işlemelidir.
12- ÖNCEK: Yün dokumadan yapılır. Üçeteğin önüne belden asılarak bağlanır. Ön kısmı kullananın zevkine göre süslenir.
Anamur Kız Halk Giysileri
13- TUZ TORBASI: Istar denilen dokuma tezgahlarında yapılır. Keçi yününden dokunur ve üzerine yörük motifleri işlenir. Bir nevi çanta yerine kullanılır. Omuzdan bele gelecek şekilde asılır.
14-ÇARIK: Erkek çarığı ile aynıdır.
15-BAĞCAK: Erkek bağcağı ile aynıdır. Kadının çocuğunu veya dağdan topladığı odunu taşıması için kullanır.

Buna da bak

Muğla Yöresel Kadın Kıyafetleri

Muğla Yöresi Giysileri

Muğla Milas Yöresel Kıyafetleri Muğla Yöresi Giysileri – Kadın Giysileri Muğla Merkez, Köyceğiz, Ula ve …

Bir Yorum

  1. güzel site olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir