Türk Halk Oyunları Kataloğu

Çeçen Oyunu

ÇEÇEN OYUNU:
Güney Ankara’nın İkizce bucağında yerleşik göçmenlere münhasır oyunlardandır. Bu bir miktar aileler yarım asır kadar evvel Kafkasya’dan göçüp buralara yerleştirilmişlerdir. Çeçen oyununda oğlan ortaya çıkarak elleri sarkık olduğu halde düz ve usullü yürüyüşlü bir daire çizmeye geçer. Arkasından kız aynı yürüyüşle oyuna girer. Erkek atik hareketlerle ayak uçları üstünde geri dönüp kızla karşılaşır. İki oyuncu yüz yüze birkaç adım uzaklaşıp yakınlaşarak oynarlar. Erkeğin her geri dönüş hareketi musikinin “çabukça” yerinde olur. Bazen sağ kolunu kızın tepesinden aşırtır. Bu figürler tekerrür eder. Diğer oyuncular da sahada oyunu aynı şekilde yürütürler. Çoğu zaman armonik çalarak oynarlar ki bu çalgının Kafkasya için de en fazla yüz yıllık kıdemde olduğu unutulmamalıdır.

Bu bölüm hazırlanırken Kültür Bakanlığı, Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü yayınlarından, Müzikolog ve Folklorcu Mahmut Ragıp Gâzimihâl’in 15 defterden oluşan “Yurt Oyunları Kataloğu” adlı çalışmasının Nail TAN ve Ahmet ÇAKIR tarafından baskıya hazırlanması ile oluşan 3 ciltlik “TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU” adlı eserden faydalanılmıştır. Eseri oluşturanlara teşekkürü borç biliriz. Bu kaynak Kültür Bakanlığı sitesinden alınmıştır..

Buna da bak

Türk Halk Oyunları Kataloğu

Çukurova Türkmenlerinde Oyunlar

ÇUKUROVA TÜRKMENLERİNDE OYUNLAR: Güney Türkmen oymaklarında oynak havalara “Sinsin Havaları” adı da verilir. (Bu havalar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir