Matrak Oyunu

Eski Osmanlı dernekleri çağlarında “matrakçı” denilen gürbüz oyuncularca yapılıp “matrak bazlık” denilen ve elerdeki matrak denilen tokmaklarla mücadelesi yürütülen bir spor çeşidi vardır. Cirit, güreş gibi idman oyunlarının çoğunda olduğu gibi bunda da davul – zurna bir kenarda çalmakla beraber, içinde meselâ Sinsin oyunundaki kadar bile raks unsuruna fırsat yoktu.

Matrakların baş kısmı yumuşakça bir maddeyle sarılı bulunduğu gibi karşısındakine hızlı da vurulsa mücadele hep şaka ve taklit mahiyetinde kalıyordu. Hatt’ bundan dolayı argomuzda hâlâ bile “dalga geçmek” gibilerinden bir “matrak geçmek” t’biri yaşamaktadır. Fakat, bu sözden “matrakçının bir yerden geçmesi” gibi ikinci bir anlam da sezinlenebiliyor ki, işte medlûl (gösterilen şey) aşağıdaki rakslı tertipten kin’ye (dolaylı olarak) kalmış da olabilir.

Buna da bak

Mektebin Bacaları

Sivas bölgesinin köy halaylarındandır. Üç adım sağa ileri yürüyüş, üç adım da geri gidiş halinde …

Bir Yorum

  1. Araştırmalarım neticesinde Matrak Oyununun Türk sporları üzerine yazılmış bir çok kitapda adı geçmesine ve spor adamlarımız tarafından bu oyunun geçmişte var olduğunun bilinmesine rağmen Ülkemizde hiç bir yerde icra edilmediğini ve bu değere sahip çıkılmadığını gördüm.

    Cenk Sanatı Andında söylediğim üzere ” Atalarımın Kültürünü,Ülkemin Mukaddes Değerlerini Koyuyacağıma ve Yücelteceğime And İçerim.” Türk spor kültüründe büyük bir önem arz eden Matrak Oyununu Cenk Sanatı İçinde hak ettiği yere kavuşturmak üzere çalışmalara başladım.

    Her geçen gün kendi kültüründen uzaklaşan halkımızın en azında spor alanında Atalarının oyunları ile tekrar kendi öz kültürünü daha iyi anlayacağına inanmaktayım. Gençlerimizin boş vakitlerini sanal bilgisayar oyunları yerine gerçek oyunlarla değerlendirmesi bedenini çevik kılması kendilerini Cenk Sanatının açılımında olan CESARET , ERDEM, NİTELİK ve KÜLTÜR’le donatması dünya milletleri içerisinde Türk Milletinin bulunduğu seviyeyi yüceltecek 1800 lü yılara kadar süren dünyada Türk hayranlığını tekrar açığa çıkaracaktır.

    Bu söylediklerim kimine göre bir hayal olarak görünsede geçmişte Atalarımız başarmıştır. Türk Milletinin Güzel Ahlak yapısı halen bir çok millet tarafından örnek alınmaktadır ve bunu daha ileriye götürmek bizlerin elindedir.

    Cenk Sanatı, Cenkerinden Atabeyine bu yapı çerçevesinde hareketlerini düzenleyecek, Atalarına yakışır bir nesil yetiştirmek üzere Türk Spor Kültürü alanında her daim lider olacaktır.

    Cenk Sanatı Kurucusu
    Matrak Oyununu Tekrar
    Hayata Geçiren
    Matraki Atabey Efkan ÇALIŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir