Anamur Yöresi Giysileri

ERKEK GİYSİLERİ
Anamur Erkek Halk Giysileri
Anamur Erkek Halk Giysileri
1- ÇARIK: Dana veya manda derisinden yapılır. Çarığın bağları yine bu deriden bükülerek yapılır ve ayağa bağlanır. Yaş deriden yapılan çarık, kurutulduktan sonra sıhhatli kalabilmesi için kuyruk yağı ile yağlanır ve unla pudralanır.
2- KEÇE KÜLAH: Kuzu yünü eğrilmeden hazırlanan ağaç kalıplara dökülür ve sıcak su ile dövülerek şekli verilir. Beyaz, siyah veya karışık renkli olabilir.
3- KIL HABA(BEYNAMAZ HABASI): Kuzu yününden dokunur. Bu kumaşa şayak denir. Şayak yün ile sıkıştırılıp depilerek kalınlaştırılır. Elde edilen bu depme şayaktan haba dikilir. Yakasızdır. Kol altı açıktır. Namaz için abdest alınırken ve iş yaparken kolların çabuk çıkarılması için böyle yapılmıştır.
4- ŞALVAR: Aynı habanın kumaşından yapılır. Kalça kısmı geniş paçalara doğru daralma görülür.
5- GÖYNEK(GÖMLEK): Çulfallık adı verilen ince dokuma tezgahlarında iplikten dokunarak hazırlanır. Genelde tek renk dokunan kumaşlardan renkli olanlar da vardır. Renklendirmede kök boya kullanılır. Bu dokumalara alaca veya göklü bükme denir. Düğmeler çaltı veya tesbi denilen ağaçlardan, onların çekirdeklerinden yapılır. Yakasızdır.
6- BEYAZ KUŞAK: Beyaz kuzu yününden dokunur. Ucu püsküllüdür. Şalvarın uçkur kısmına sıkıca bağlanır.
7- ÇORAP: Deve yününden ağaç şişlerle örülür. Tek renk ve renkli olabilir. Ağız kısmı püsküllüdür. Giyimde şalvarın uç kısmı, çorabın içine sokulur.
8- BAĞCAK: Koyun veya kuzu yününden renkli olarak dokunur. Uçları püsküllüdür. Kuşağın üzerine sıkıca bağlanır. Yörüğün el tutamağıdır. Dağdan toplayacağı odunu veya sakatlanan bir hayvanı sırtlamak için daima yanında taşır.

Kadın Giysileri diğer sayfada..

Buna da bak

Muğla Yöresel Kadın Kıyafetleri

Muğla Yöresi Giysileri

Muğla Milas Yöresel Kıyafetleri Muğla Yöresi Giysileri – Kadın Giysileri Muğla Merkez, Köyceğiz, Ula ve …

Bir Yorum

  1. güzel site olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir