Bitlis Yöresi Giysileri Kostümleri

Bitlis Yöresi Giysileri

Bitlis Yöresi Giysileri

Kapalı toplum yapısının dışa açılmasına koşut olarak giyim-kuşam alanında da geleneksel biçimler, giderek ortadan kalkmaktadır. Kent merkezlerinde yeni giyim tarzlarına geçiş olsa da kırsal kesimlerde geleneksel giysiler varlığını sürdürmektedir. Kentle sık ilişkileri olan erkekler kasket, ceket pantolon giymeyi benimsemiştir. çocukların hemen tümü 4, 5 yaşlarına dek entari giyerler.

Geleneksel erkek giysilerinden “Şal-şapik” keçi kılından bir karışımla yörede dokunur. Şal şalvarımsı bollukta bir pantolondur. Şapik üste giyilen bir tür üst beden giysisidir. Şal-şapik üstüne bele , kalın ve çevresi püsküllü bir kuşak sarılır.Ayağa giyilen hariğin tabanı kendilden ( buğday sapı ), üstü keçi kılından örülmüştür.

Kadın giysilerinden fistan, uzun kollu, geniş etekli bir entari türüdür. Zenginlik durumuna göre bir kaç fistan üst üste giyilir. Dövme kıldan yapılan püsküllü bir kuşak, dışı parlak, içi pamukla astarlanmış yelek, yerel kadın giysilerindendir. İçte direl adlı kumaştan yapılan don, çoraba dek uzanır. Ayakta işli ve kalın örgü ile örülmüş yün çorap vardır. Pabuç olarak çarık ve harik giyilir. Başa geçirilen kofinin alın kısmında para ve altın dizilidir. Merheme adı verilen başörtünün çevresi oya ve pullarla işlenmiştir. Merheme üzerine sarılan poşu sol tarafta düğümlenerek aşağı sarkıtılır.

Erkek ve Kadın Giysileri diğer sayfalarda..

Buna da bak

Muğla Yöresel Kadın Kıyafetleri

Muğla Yöresi Giysileri

Muğla Milas Yöresel Kıyafetleri Muğla Yöresi Giysileri – Kadın Giysileri Muğla Merkez, Köyceğiz, Ula ve …

2 yorumlar

  1. BHO…
    Yan…i BİTLİS HALK OYUNLARI…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir