Bitlis Yöresi Giysileri Kostümleri

Bitlis Yöresi Giysileri

Bitlis Yöresi Erkek Giysileri

Bitlis Yöresi Giysileri - Erkek Kostümü
Bitlis Yöresi Giysileri - Erkek Kostümü

Başa Giyilenler

Puşu:
Özel kumaştan dokunan, renk ve dokunuşlarına göre adlandırılan erkek ve kadınların başlarına bağladıkları giysiler olup yörede siyah, mor, mavi, beyaz, kırmızı puşu, ajtuniye puşu ve desli puşu olarak çeşitli isimler alırlar.

Kefiye (Egal):
Başa kalın dokulu puşu sarılır. ortadan başın iki yanına sarkıtılır. iki uç sarkacak biçimde başa sarılır. Yörede erkekler devamlı başları örtülü gezerler. Bu müslümanlığın etkisiyle doğmuştur. Erkeklerin kış aylarında başlarına bağladıkları yün ve pamuktan dokunan siyah ve mor renkli bir örtüdür. Başa sarılan puşu, başın iki tarafından sarkma veya tek taraftan düğümlenip ucu sarkıtılarak kullanılır..

Bedene Giyilenler

Şal: Gej denilen tiftik yününden özel olarak dokunan, pantolon yerine giyilen bol paçalı, ayağın üzerine kadar uzanan bir giysidir. Düz yollu ve işlidir. Bele, “uhçur” denilen pamuklu iple bağlanır.

Şapik: Gej denilen kumaştan yapılır. önü açık kollar uzun ve kol ağızları geriye doğru kıvrık olarak renkli kumaştan yapılır. Ceket gibi kullanılan, düğmesiz kol altları açık (ki bu yazın sıcak havalarda hava almayı sağlar) bir giysidir.

İçlik (iç gömleği): Şapigin altına giyilir. Uzun kolludur. Kumaş, el tezgahlarında yünden yapılmış dokumadır. Yakasızdır. İpekli kumaştan yapılanları da vardır.

Salte (Cellahi): Gömleğin kol ucuna dikilen, 50 60 cm uzunluğunda beyaz bir kumaştan 3-5 cm eninde bir ek kumaştrr. Bu ek parça şapik giyildikten sonra geniş olan kolların aşagı düşmemesi ve kirlenmemesi için dirsek üzerine baglanır ve ucu uzunca bırakılarak sarkıtılır.

Yelek: Şapiğin üzerine giyilen, yeleğin ön kısmı işlemeli arkası kumaştandır. Yazın kadife yelek giyilir. Soğuktan korunmak amacıyla giyilen bir giysidir.

Kuşak: Şal-şapigin üzerine püsküllü kuşak sarılır. Püsküllerin sarkması ve önde gözükmesi için özel bir bağlanış şekli vardır. Ayrı renk ve boyutlarda, yünden dokunan kuşaklar, üç renk ve uzun püsküllüdür.

Ayaga Giyilenler

Ayaklarına kızlarda oldugu gibi degişik renklerde yunden örülmüş çorap giyerler. Ayakkabı olarak harik ve manda derisinden yapıımış çarık giyilir. Bitlis’te eskiden “Poçuk” tabir edilen burunları sivri, üstüne bükük arkadan elle çekilen ve kolay giyilen ayakkabı giyilirdi.”

Buna da bak

Muğla Yöresel Kadın Kıyafetleri

Muğla Yöresi Giysileri

Muğla Milas Yöresel Kıyafetleri Muğla Yöresi Giysileri – Kadın Giysileri Muğla Merkez, Köyceğiz, Ula ve …

2 yorumlar

  1. BHO…
    Yan…i BİTLİS HALK OYUNLARI…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir