E Harfi İle Başlayanlar – Türk Halk Oyunları Kataloğu

El Çırpma

Siirt’ten Beşiri ilçesinin Kobin köyünde vardır. O köyün diğer oyunları şunlardır: Tenzere, Kılıçkalkan, T’lii (ikinci derecede) oyunlar da vardır. Bölgenin bütün oyunları hususiyle köylerde hep kadınlı erkekli karma halde oynanırlar. Her açık hava vesilesinde davul zurna eşlik eder. El çırpma tertibinde 5-25 kişi karşılıklı oynarlar. “El Çırpma” tabiri “el çırpma”şeklinde …

Devamı »

El Çarpıştırma Oyunları

En orijinal Bingöl oyunu Çabukay oyunudur diyebiliriz. Günümüzde yalnız Güneydoğu Anadolu’nun bazı bucaklarında kalmış görünen bu oyunun dikkate değer figürü “el çarpışmaca” gürbüzlüğüdür. Muş oyunları şu gibi çeşitlerdir: Koçeri, Yalkuşta, Govent, Silvanî, Karzanî, Meryemî, Tek Oyun, Kol Oyunu, Aşırma, Sektirme, Lemo. Yalkuşta, Bingöl’ün Çabukay dedikleri el çarpmaca figürlüsünün aynı gibidir. …

Devamı »

Efeler Oyunu

Kemah ilçesinin Yukarı Mahalle semtinde 3-10 erkek saz eşliğiyle bu Efeler Oyunu’nu gösterirler. Düğünlerde her isteyen halkada yer alabilir. Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde de Efeler Oyunu vardır. Yerin genişliğine göre 10-20 erkek tarafından birlikte yürütülür. Aynı ilçenin oyun çeşitleri epey zengindir: Dik Kayda, Düz Kayda, Karşılama, Kol Oyunu, Tamzara, Üç Ayak. …

Devamı »

Efe Havası

Efe Havası, Zeybek oyunu gibi tekli oyunları Muğla’da kadınlar ancak kadın meclislerinde oynayabilmişlerdir. Aslında erkek oyunlarıdır. Kimi davul zurnayla, kimi de keman veya kemança, cura, bağlama bozuk gibi sazlardan en az ikisi eşliğiyle oynarlar. Bazıları yer adlarını taşıyıp, bu hal her halde menşelerine göredir: Bodrum Zeybeği, Harmandallı Zeybeği vs. gibi. …

Devamı »